MEDYCYNA
RODZINNA
Absolwentka studiów magisterskich na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie na kierunku Dietetyka. Ukończyła studia podyplomowe o specjalności Psychodietetyka w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej oraz z Żywienia i Suplementacji Osób Aktywnych Fizycznie na AWF w Katowicach. Cały czas rozwija się uczestnicząc w licznych szkoleniach i kursach z zakresu dietetyki klinicznej i sportowej. Należy do grona specjalistów zajmujących się dietoterapią w przypadku insulinooporności. Zdobyte kwalifikacje potwierdza certyfikat „Specjalisty przyjaznego insulinoopornym” przyznany przez Fundację Insulinooporność — zdrowa dieta i zdrowe życie.
Od kilku lat prowadzi własną poradnię dietetyczną prowadząc żywieniowo osoby z problemami zdrowotnymi, nadwagą, otyłością, sportowców, kobiety w ciąży oraz dzieci.
W pracy ceni sobie indywidualne podejście, kładąc duży nacisk na to, aby każdy przygotowany program dietetyczny był odpowiednio dostosowany do potrzeb i upodobań każdego pacjenta. Przy układaniu planu dietetycznego zawszę bierze pod uwagę szereg rozmaitych czynników takich jak stan zdrowia, budowa ciała, aktywność fizyczna, wyniki badań laboratoryjnych, upodobania smakowe, zdolności kulinarne, nietolerancje pokarmowe itp.
Każdy przygotowany program dietetyczny jest dokładnie przemyślany i oparty o naturalne, nieprzetworzone oraz łatwo dostępne produkty. Stara się, aby przygotowany program dietetyczny docelowo stał się sposobem odżywiania, a nie tylko tymczasową dietą. Pomaga Pacjentom uzyskać trwały spadek masy ciała, a także poprawić stan zdrowia i samopoczucie.
Zakres usług:
-ocena diety
-terapia nadwagi i otyłości
-terapia niedowagi
-dietoterapia w chorobach
-żywienie w ciąży
-żywienie dzieci i młodzieży
-żywienie w sporcie
-analiza masy i składu ciała
-zaburzenia odżywienia
Jak przygotować się do wizyty?
Przed pierwszą wizytą w poradni warto stworzyć listę spożytych produktów z przynajmniej jednego wybranego dnia. Dla lepszej analizy zaleca się jednak spisanie przynajmniej trzech dni. Przygotowując listę należy pamiętać, aby zapisać możliwie każdy spożyty produkt, w tym również wypite płyny (łącznie z wodą).
Każdy zapis w danym dniu powinien zawierać następujące informacje:
-Godzina
-Produkty
-wielkość/ilość spożytego produktu
Oto przykład:
12:00 jabłko, średnie
12:40 kawa z mlekiem 3,2%, kubek
14:00 czekolada mleczna z orzechami, 4 kostki
Im precyzyjniej zostanie określony skład posiłku, tym dokładniej będzie mogła zostać wykonana analiza dotychczasowej diety. Bardzo istotne jest podanie wielkości produktu lub liczby gramów. Każdy posiłek należy rozpisać na poszczególne składniki. Zamiast „Bułka z serem” lepiej jest zapisać „bułka pszenna” oraz „ser żółty”. Ważne jest także, aby nie „ulepszać” diety, lecz zapisać wszystko zgodnie z prawdą.
Przygotowanie do pomiaru:
Jednym z ważnych elementów terapii jest pomiar masy i składu ciała. Pomiar ten dokonywany jest przy wykorzystaniu bioimpedancji elektrycznej (BIA). Jest to metoda wykorzystywana do oceny kompozycji organizmu, która polega na pomiarze przepływu prądu w fazie wodnej i tłuszczowej organizmu. Stosując metodę BIA można określić: zawartość tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, stopień nawodnienia organizmu oraz jego podstawową przemianę materii. Pomiar składu ciała za pomocą bioelektrycznej impedancji to metoda całkowicie nieinwazyjna i bezpieczna.
W celu wykonania szybkiego oraz wiarygodnego wyniku badań prosimy o zachowanie następujących zasad:

-W dniu pomiaru nie zakładaj długich rajstop, gdyż pomiar wykonywany jest boso (dotyczy kobiet).
-Pomiar powinien odbywać się min. 3 godziny po jedzeniu.
-Do pomiaru należy przystąpić z pustym pęcherzem. Organizm nie może być ani mocno nawodniony, ani odwodniony.
-Pomiar powinien być wykonany min. 3 godziny po wysiłku.

Więcej informacji na stronie: www.skowronska.dobrydietetyk.pl

mgr inż. Anna Skowrońska

dietetyk
Godziny przyjęć:
po uzgodnieniu telefonicznym

mgr inż. Anna Skowrońska

dietetyk
Godziny przyjęć:
po uzgodnieniu telefonicznym
Absolwentka studiów magisterskich na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie na kierunku Dietetyka. Ukończyła studia podyplomowe o specjalności Psychodietetyka w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej oraz z Żywienia i Suplementacji Osób Aktywnych Fizycznie na AWF w Katowicach. Cały czas rozwija się uczestnicząc w licznych szkoleniach i kursach z zakresu dietetyki klinicznej i sportowej. Należy do grona specjalistów zajmujących się dietoterapią w przypadku insulinooporności. Zdobyte kwalifikacje potwierdza certyfikat „Specjalisty przyjaznego insulinoopornym” przyznany przez Fundację Insulinooporność — zdrowa dieta i zdrowe życie.
Od kilku lat prowadzi własną poradnię dietetyczną prowadząc żywieniowo osoby z problemami zdrowotnymi, nadwagą, otyłością, sportowców, kobiety w ciąży oraz dzieci.
W pracy ceni sobie indywidualne podejście, kładąc duży nacisk na to, aby każdy przygotowany program dietetyczny był odpowiednio dostosowany do potrzeb i upodobań każdego pacjenta. Przy układaniu planu dietetycznego zawszę bierze pod uwagę szereg rozmaitych czynników takich jak stan zdrowia, budowa ciała, aktywność fizyczna, wyniki badań laboratoryjnych, upodobania smakowe, zdolności kulinarne, nietolerancje pokarmowe itp.
Każdy przygotowany program dietetyczny jest dokładnie przemyślany i oparty o naturalne, nieprzetworzone oraz łatwo dostępne produkty. Stara się, aby przygotowany program dietetyczny docelowo stał się sposobem odżywiania, a nie tylko tymczasową dietą. Pomaga Pacjentom uzyskać trwały spadek masy ciała, a także poprawić stan zdrowia i samopoczucie.
Zakres usług:
-ocena diety
-terapia nadwagi i otyłości
-terapia niedowagi
-dietoterapia w chorobach
-żywienie w ciąży
-żywienie dzieci i młodzieży
-żywienie w sporcie
-analiza masy i składu ciała
-zaburzenia odżywienia
Jak przygotować się do wizyty?
Przed pierwszą wizytą w poradni warto stworzyć listę spożytych produktów z przynajmniej jednego wybranego dnia. Dla lepszej analizy zaleca się jednak spisanie przynajmniej trzech dni. Przygotowując listę należy pamiętać, aby zapisać możliwie każdy spożyty produkt, w tym również wypite płyny (łącznie z wodą).
Każdy zapis w danym dniu powinien zawierać następujące informacje:
-Godzina
-Produkty
-wielkość/ilość spożytego produktu
Oto przykład:
12:00 jabłko, średnie
12:40 kawa z mlekiem 3,2%, kubek
14:00 czekolada mleczna z orzechami, 4 kostki
Im precyzyjniej zostanie określony skład posiłku, tym dokładniej będzie mogła zostać wykonana analiza dotychczasowej diety. Bardzo istotne jest podanie wielkości produktu lub liczby gramów. Każdy posiłek należy rozpisać na poszczególne składniki. Zamiast „Bułka z serem” lepiej jest zapisać „bułka pszenna” oraz „ser żółty”. Ważne jest także, aby nie „ulepszać” diety, lecz zapisać wszystko zgodnie z prawdą.
Przygotowanie do pomiaru:
Jednym z ważnych elementów terapii jest pomiar masy i składu ciała. Pomiar ten dokonywany jest przy wykorzystaniu bioimpedancji elektrycznej (BIA). Jest to metoda wykorzystywana do oceny kompozycji organizmu, która polega na pomiarze przepływu prądu w fazie wodnej i tłuszczowej organizmu. Stosując metodę BIA można określić: zawartość tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, stopień nawodnienia organizmu oraz jego podstawową przemianę materii. Pomiar składu ciała za pomocą bioelektrycznej impedancji to metoda całkowicie nieinwazyjna i bezpieczna.
W celu wykonania szybkiego oraz wiarygodnego wyniku badań prosimy o zachowanie następujących zasad:

-W dniu pomiaru nie zakładaj długich rajstop, gdyż pomiar wykonywany jest boso (dotyczy kobiet).
-Pomiar powinien odbywać się min. 3 godziny po jedzeniu.
-Do pomiaru należy przystąpić z pustym pęcherzem. Organizm nie może być ani mocno nawodniony, ani odwodniony.
-Pomiar powinien być wykonany min. 3 godziny po wysiłku.

Więcej informacji na stronie: www.skowronska.dobrydietetyk.pl