MEDYCYNA
RODZINNA

Absolwentka studiów magisterskich w dziedzinie Dietetyki na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Stale stara się pogłębiać swoją wiedzę i podnosić kwalifikacje, aby móc jak najlepiej pomagać swoim pacjentom dlatego dodatkowo ukończyła studia podyplomowe z Psychodietetyki w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej oraz studia podyplomowe z Żywienia i Suplementacji Osób Aktywnych Fizycznie na AWF w Katowicach. Duże doświadczenie zawodowe zdobyła pracując w krakowskich poradniach leczenia otyłości oraz w placówkach medycznych. Dba o to, aby jej wiedza była aktualna dlatego nieustannie się kształci czytając najnowsze publikacje naukowe oraz biorąc udział w wielu szkoleniach i konferencjach naukowych.

Dietetyk kliniczny z 10-letnim doświadczeniem. Pomaga pacjentom zmagającym się z nadwagą i otyłością, chorobami autoimmunologicznymi, insulinoopornością, cukrzycą, problemami trawiennymi, zaburzeniami pracy układu krążenia. Zajmuje się także planowaniem żywienie dla kobiet w ciąży, matek karmiących, dzieci oraz sportowców.

W pracy ceni sobie indywidualne podejście, kładąc duży nacisk na to, aby każdy przygotowany plan dietetyczny był odpowiednio dostosowany do potrzeb i upodobań każdego pacjenta. Przy układaniu diety bierze pod uwagę szereg rozmaitych czynników takich jak stan zdrowia, budowa ciała, aktywność fizyczna, wyniki badań laboratoryjnych, upodobania smakowe, zdolności kulinarne, nietolerancje pokarmowe itp. Każda przygotowana dieta jest dokładnie przemyślana i oparta o naturalne, nieprzetworzone oraz łatwo dostępne produkty.

Każdy przygotowany program dietetyczny jest dokładnie przemyślany i oparty o naturalne, nieprzetworzone oraz łatwo dostępne produkty. Stara się, aby przygotowany program dietetyczny docelowo stał się sposobem odżywiania, a nie tylko tymczasową dietą. Pomaga Pacjentom uzyskać trwały spadek masy ciała, a także poprawić stan zdrowia i samopoczucie.
Zakres usług:
-ocena diety
-terapia nadwagi i otyłości
-terapia niedowagi
-dietoterapia w chorobach
-żywienie w ciąży
-żywienie dzieci i młodzieży
-żywienie w sporcie
-analiza masy i składu ciała
-zaburzenia odżywienia
Jak przygotować się do wizyty?
Przed pierwszą wizytą w poradni warto stworzyć listę spożytych produktów z przynajmniej jednego wybranego dnia. Dla lepszej analizy zaleca się jednak spisanie przynajmniej trzech dni. Przygotowując listę należy pamiętać, aby zapisać możliwie każdy spożyty produkt, w tym również wypite płyny (łącznie z wodą).
Każdy zapis w danym dniu powinien zawierać następujące informacje:
-Godzina
-Produkty
-wielkość/ilość spożytego produktu
Oto przykład:
12:00 jabłko, średnie
12:40 kawa z mlekiem 3,2%, kubek
14:00 czekolada mleczna z orzechami, 4 kostki
Im precyzyjniej zostanie określony skład posiłku, tym dokładniej będzie mogła zostać wykonana analiza dotychczasowej diety. Bardzo istotne jest podanie wielkości produktu lub liczby gramów. Każdy posiłek należy rozpisać na poszczególne składniki. Zamiast „Bułka z serem” lepiej jest zapisać „bułka pszenna” oraz „ser żółty”. Ważne jest także, aby nie „ulepszać” diety, lecz zapisać wszystko zgodnie z prawdą.
Przygotowanie do pomiaru:
Jednym z ważnych elementów terapii jest pomiar masy i składu ciała. Pomiar ten dokonywany jest przy wykorzystaniu bioimpedancji elektrycznej (BIA). Jest to metoda wykorzystywana do oceny kompozycji organizmu, która polega na pomiarze przepływu prądu w fazie wodnej i tłuszczowej organizmu. Stosując metodę BIA można określić: zawartość tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, stopień nawodnienia organizmu oraz jego podstawową przemianę materii. Pomiar składu ciała za pomocą bioelektrycznej impedancji to metoda całkowicie nieinwazyjna i bezpieczna.
W celu wykonania szybkiego oraz wiarygodnego wyniku badań prosimy o zachowanie następujących zasad:

-W dniu pomiaru nie zakładaj długich rajstop, gdyż pomiar wykonywany jest boso (dotyczy kobiet).
-Pomiar powinien odbywać się min. 3 godziny po jedzeniu.
-Do pomiaru należy przystąpić z pustym pęcherzem. Organizm nie może być ani mocno nawodniony, ani odwodniony.
-Pomiar powinien być wykonany min. 3 godziny po wysiłku.

mgr inż. Anna Skowrońska

dietetyk
Godziny przyjęć:
po uzgodnieniu telefonicznym

Absolwentka studiów magisterskich w dziedzinie Dietetyki na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Stale stara się pogłębiać swoją wiedzę i podnosić kwalifikacje, aby móc jak najlepiej pomagać swoim pacjentom dlatego dodatkowo ukończyła studia podyplomowe z Psychodietetyki w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej oraz studia podyplomowe z Żywienia i Suplementacji Osób Aktywnych Fizycznie na AWF w Katowicach. Duże doświadczenie zawodowe zdobyła pracując w krakowskich poradniach leczenia otyłości oraz w placówkach medycznych.  Dba o to, aby jej wiedza była aktualna dlatego nieustannie się kształci czytając najnowsze publikacje naukowe oraz biorąc udział w wielu szkoleniach i konferencjach naukowych.

Dietetyk kliniczny z 10-letnim doświadczeniem. Pomaga pacjentom zmagającym się z nadwagą i otyłością, chorobami autoimmunologicznymi,  insulinoopornością, cukrzycą, problemami trawiennymi, zaburzeniami pracy układu krążenia. Zajmuje się także planowaniem żywienie dla kobiet w ciąży, matek karmiących, dzieci oraz sportowców.

W pracy ceni sobie indywidualne podejście, kładąc duży nacisk na to, aby każdy przygotowany plan dietetyczny był odpowiednio dostosowany do potrzeb i upodobań każdego pacjenta. Przy układaniu diety bierze pod uwagę szereg rozmaitych czynników takich jak stan zdrowia, budowa ciała, aktywność fizyczna, wyniki badań laboratoryjnych, upodobania smakowe, zdolności kulinarne, nietolerancje pokarmowe itp. Każda przygotowana dieta jest dokładnie przemyślana i oparta o naturalne, nieprzetworzone oraz łatwo dostępne produkty.

Każdy przygotowany program dietetyczny jest dokładnie przemyślany i oparty o naturalne, nieprzetworzone oraz łatwo dostępne produkty. Stara się, aby przygotowany program dietetyczny docelowo stał się sposobem odżywiania, a nie tylko tymczasową dietą. Pomaga Pacjentom uzyskać trwały spadek masy ciała, a także poprawić stan zdrowia i samopoczucie.
Zakres usług:
-ocena diety
-terapia nadwagi i otyłości
-terapia niedowagi
-dietoterapia w chorobach
-żywienie w ciąży
-żywienie dzieci i młodzieży
-żywienie w sporcie
-analiza masy i składu ciała
-zaburzenia odżywienia
Jak przygotować się do wizyty?
Przed pierwszą wizytą w poradni warto stworzyć listę spożytych produktów z przynajmniej jednego wybranego dnia. Dla lepszej analizy zaleca się jednak spisanie przynajmniej trzech dni. Przygotowując listę należy pamiętać, aby zapisać możliwie każdy spożyty produkt, w tym również wypite płyny (łącznie z wodą).
Każdy zapis w danym dniu powinien zawierać następujące informacje:
-Godzina
-Produkty
-wielkość/ilość spożytego produktu
Oto przykład:
12:00 jabłko, średnie
12:40 kawa z mlekiem 3,2%, kubek
14:00 czekolada mleczna z orzechami, 4 kostki
Im precyzyjniej zostanie określony skład posiłku, tym dokładniej będzie mogła zostać wykonana analiza dotychczasowej diety. Bardzo istotne jest podanie wielkości produktu lub liczby gramów. Każdy posiłek należy rozpisać na poszczególne składniki. Zamiast „Bułka z serem” lepiej jest zapisać „bułka pszenna” oraz „ser żółty”. Ważne jest także, aby nie „ulepszać” diety, lecz zapisać wszystko zgodnie z prawdą.
Przygotowanie do pomiaru:
Jednym z ważnych elementów terapii jest pomiar masy i składu ciała. Pomiar ten dokonywany jest przy wykorzystaniu bioimpedancji elektrycznej (BIA). Jest to metoda wykorzystywana do oceny kompozycji organizmu, która polega na pomiarze przepływu prądu w fazie wodnej i tłuszczowej organizmu. Stosując metodę BIA można określić: zawartość tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, stopień nawodnienia organizmu oraz jego podstawową przemianę materii. Pomiar składu ciała za pomocą bioelektrycznej impedancji to metoda całkowicie nieinwazyjna i bezpieczna.
W celu wykonania szybkiego oraz wiarygodnego wyniku badań prosimy o zachowanie następujących zasad:

-W dniu pomiaru nie zakładaj długich rajstop, gdyż pomiar wykonywany jest boso (dotyczy kobiet).
-Pomiar powinien odbywać się min. 3 godziny po jedzeniu.
-Do pomiaru należy przystąpić z pustym pęcherzem. Organizm nie może być ani mocno nawodniony, ani odwodniony.
-Pomiar powinien być wykonany min. 3 godziny po wysiłku.

Od kilku lat prowadzi własną poradnię dietetyczną prowadząc żywieniowo osoby z problemami zdrowotnymi, nadwagą, otyłością, sportowców, kobiety w ciąży oraz dzieci.

mgr inż. Anna Skowrońska

dietetyk
Godziny przyjęć:
po uzgodnieniu telefonicznym